Technik żywienia i usług gastronomicznych - Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach

Technik żywienia i usług gastronomicznych

1. Charakterystyka zawodu i kwalifikacji Technik żywienia i usług gastronomicznych: 

  •       planuje produkcję, ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi, nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulację, planuje jadłospisy, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne,organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów,organizuje pracę magazynu, organizuje i nadzoruje proces produkcyjny
  • prowadzi własną placówkę gastronomiczną. 

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

  • HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych  

2. Praca po ukończeniu szkoły:

  • w zakładach gastronomicznych takich jak: firmy cateringowe, bary, kawiarnie, restauracje itp. ,
  • we własnej firmie świadczącej usługi gastronomiczne. 

3. Praktyki:

  • Praktyki zawodowe w kraju i za granicą m.in. w ramach programu Erasmus+ (w  Anglii, Portugalii, Niemczech),
  • w technikum w trakcie nauki uczeń odbywa praktykę zawodową w wymiarze 8 tygodni. 

4. Współpraca z pracodawcami i uczelniami:

Uczniowie naszego technikum mają możliwość zatrudnienia w lokalnych zakładach gastronomicznych i hotelach  m.in.

  • hotelu „Villa Verde” w Zawierciu,
  • „Przystani Leśńów” w Żarkach,
  • „Gościnicu Jurajski” w Żarkach ,
  • „Białka Widok” w Białkce Tatrzańskiej,
  • „La Stazione” w Myszkowie,
  • Restauracji „ Mag” w Myszkowie i wielu innych. 

Współpracujemy m.in. z:

  • Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
  • Wyższą Szkołą Medyczną ( kierunek – gastronomia) w Katowicach. 

5. Dla zdolnych i zainteresowanych:

Możliwość uczestniczenia w kursach:

  • kuchni molekularnej,
  •  baristy,
  • barmańskim.

Konkursy:

Uczniowie mogą wziąć udział w konkursach o randze ogólnopolskiej i międzynarodowej w zakresie gastronomii, kelnerstwa i cukiernictwa i barmaństwa. 

Wycieczki do zakładów gastronomicznych i hoteli:

  • Hotelu „Villa Verde” w Zawierciu,
  • Browaru „ Jana” w Zawierciu,
  • „Przystani Leśniów” w Żarkach,
  • „Białka Widok: w Białkce Tatrzańskiej i wielu innych.