1. Charakterystyka zawodu i kwalifikacji Technik żywienia i usług gastronomicznych:
- planuje produkcję, ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi, nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulację, planuje jadłospisy, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne,organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów,organizuje pracę magazynu, organizuje i nadzoruje proces produkcyjny
- prowadzi własną placówkę gastronomiczną.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
2. Praca po ukończeniu szkoły:
- w zakładach gastronomicznych takich jak: firmy cateringowe, bary, kawiarnie, restauracje itp. ,
- we własnej firmie świadczącej usługi gastronomiczne.
3. Praktyki:
- Praktyki zawodowe w kraju i za granicą m.in. w ramach programu Erasmus+ (w Anglii, Portugalii, Niemczech),
- w technikum w trakcie nauki uczeń odbywa praktykę zawodową w wymiarze 8 tygodni.
4. Współpraca z pracodawcami i uczelniami:
Uczniowie naszego technikum mają możliwość zatrudnienia w lokalnych zakładach gastronomicznych i hotelach m.in.
- hotelu „Villa Verde” w Zawierciu,
- „Przystani Leśńów” w Żarkach,
- „Gościnicu Jurajski” w Żarkach ,
- „Białka Widok” w Białkce Tatrzańskiej,
- „La Stazione” w Myszkowie,
- Restauracji „ Mag” w Myszkowie i wielu innych.
Współpracujemy m.in. z:
- Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
- Wyższą Szkołą Medyczną ( kierunek – gastronomia) w Katowicach.
5. Dla zdolnych i zainteresowanych:
Możliwość uczestniczenia w kursach:
- kuchni molekularnej,
- baristy,
- barmańskim.
Konkursy:
Uczniowie mogą wziąć udział w konkursach o randze ogólnopolskiej i międzynarodowej w zakresie gastronomii, kelnerstwa i cukiernictwa i barmaństwa.
Wycieczki do zakładów gastronomicznych i hoteli:
- Hotelu „Villa Verde” w Zawierciu,
- Browaru „ Jana” w Zawierciu,
- „Przystani Leśniów” w Żarkach,
- „Białka Widok: w Białkce Tatrzańskiej i wielu innych.