1. Technik hotelarstwa
- to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji
- dla ludzi komunikatywnych, lubiących pracę z ludźmi
- hotelarz to specjalista od zapewnienia zakwaterowania i wyżywienia oraz usług z tym związanych na odpowiednim poziomie
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06 Realizacja usługi w recepcji
2. Perspektywy zawodowe
- w hotelach i pensjonatach turystycznych
- w ośrodkach wypoczynkowych i zakładach uzdrowiskowych
- w agroturystyce
- w biurach i agencjach turystycznych
- w branżowych organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej
Kładziemy duży nacisk na naukę języków obcych z uwzględnieniem specyfiki językowej zawodu,
co ułatwia naszym absolwentom znalezienie pracy zarówno w kraju jak i poza jego granicami.
3. Praktyki
Uczeń ma możliwość brać udział w projektach unijnych realizowanych na terenie naszej szkoły orazw praktykach zagranicznych m.in. w ramach programu Erasmus+ (Anglia, Portugalia, Niemcy). W technikum w trakcie nauki uczeń odbywa praktykę zawodową w wymiarze 8 tygodni.
4. Współpraca z pracodawcami
Uczniowie naszego technikum mają możliwość zatrudnienia w lokalnych firmach zajmujących się:
- prowadzeniem działalności promocyjnej oraz sprzedażą usług hotelarskich
- rezerwowaniem usług hotelarskich
- wykonywaniem prac związanych z obsługą gości w recepcji
- przygotowywaniem jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
- przygotowywaniem i podawaniem śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- przyjmowaniem i realizacją zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
5. Dla zdolnych i zainteresowanych
Wycieczki:
- dni otwarte organizowane przez wyższe uczenie z którymi współpracujemy
- wyjazdy do hoteli o wysokich standardach
Kursy i szkolenia:
- kurs baristy,
- kurs barmański.